Repertoire

optreden sambafestival heerlen
Foto: RTH Fotografie

Maisquenada heeft haar muzikale inspiratie gevonden door te putten uit diverse Braziliaanse sambastijlen. O.a. de volgende sambagrooves behoren tot ons repertoire:

  • Samba Reggae
  • Timbalada 
  • Clave Funk
  • Batucada
  • Maracatu

Een groot voorbeeld voor ons is uiteraard het wereldberoemde Olodum uit Salvador de Bahia. Zij hebben de Samba Reggae stijl groot gemaakt. Van deze stijl spelen we inmiddels al meerdere varianten. O.a. een versie die we geleerd hebben van Alaor Soares, een zeer bekende Braziliaanse muzikant en docent die in Nederland woont. En een heerlijk swingende versie die we tijdens het Bloemencorso in Zundert in 2008 voor het eerst gespeeld hebben als onderdeel van de wagen ‘Samba’ van Buurtschap Tiggelaar.

Bij de Timbalada spelen – zoals de naam als zegt – onze timbaspelers een prominente rol. Timbalada is naast een ritme ook de naam van een bekende Braziliaanse band: Grupo Timbalada is een Bloco uit Salvador de Bahia.

Een originele Samba uit het zuiden van BraziliĆ« kan natuurlijk niet ontbreken! Maisquenada speelt o.a. de Samba Batucada, zoals bekend van het carnaval in Rio de Janeiro. Zoals traditioneel gebruikelijk spelen zowel de repique-spelers als de surdo-spelers deze partij met 1 houten stok. Van deze Batucada, die vele varianten kent, spelen we intussen verschillende versies.

Ook de Maracatu is onderdeel van ons repertoire. Het is een Afro-Braziliaans ritme uit Recife, het noord-oosten van BraziliĆ«.

Reacties zijn gesloten.